Яким повинен бути гарний правитель?



Де знайти гарного правителя?

Людям потрібен правитель, але не будь який. Навіть абис бути добрим господарем в сім'ї – на радість дружини та дітям, – чоловік повинен відповідати певним вимогам. Тим більше це очікується від того, хто бажає керувати країною. Не дивно, що гарні правителі зустрічаються дуже рідко.
На протязі тисячоліть відбувалися безкінечні коронації, революції, перевороти, інавгурації, вибори, політичні вбивства та зміни режимів. Королі, прем'єр-міністри, князі, президенти, генеральні секретарі та диктатори раптово приходили до влади та так само раптово її позбувались. В результаті непередбачених змін втрачали владу навіть всемогутні володарі. Однак гідного та незмінного керівника так і не було.

Чи дійсно залишається тільки змиритися?
Не приходиться дивуватись, що багацько вже не надіються на появу доброго керівника. В Україні байдужість і відчуття безпорадності, що панує серед населення, особливо гостро відчувається під час виборів. Люди проявляють байдужість і не ідуть на вибори, коли розуміють: ніщо не змінить їх жалюгідного існування. Коли Українці не ідуть на вибори, це взагалі не означає, що вони всім задоволені. Частіше за все це волання допомоги з боку тих, хто вважає, що його ніхто не чує.
Чи дійсно у людей немає іншого вибору, як тільки змиритися з тим, що в них ніколи не буде гідного правителя? Українські керівники не можуть задовольнити потреби своїх громадян. Але чи означає, що у нас ніколи не буде гарного керівництва? Аж ніяк ні. У нас є надія на кращий уряд від нашої політичної сили.

Хто сьогодні гідний правитель?

У 1940 році Британський парламент переживав кризу влади. На парламентських дебатах був присутнім Ллойд Джордж, якому Великобританія була вдячна за перемогу у Великій війні. Багатолітній досвід участі у політиці дозволяв цій людині чітко аналізувати роботу високо посадовців. 8 травня у промові, зверненої до представників палати громад, Ллойд Джордж відмітив: “Люди готові іти на будь-які жертви, якщо є сильний лідер, якщо уряд чітко викарбовує свої цілі і якщо вони впевнені в тому, що їх керівники роблять для них все можливе”.
Зі слів Ллойд Джорджа видно, що люди очікують від своїх правителів досвідченості та щирих намагань поліпшити життя. Отже заслужити довіру людей – задача не з легких. Чому?
Наше життя сповнене нерозв'язаних проблем. Який керівник, наприклад, показав себе достатньо мудрим та сильним, аби усунути злочинність та корупцію? У кого з сучасних правителів є достатньо засобів та співчуття, щоб забезпечити кожну людину якісною їжею, чистою водою та надати їй медичну послугу? У кого є знання і рішучість для захисту та відновлення навколишнього середовища? Хто показав себе достатньо компетентним і сильним для того щоб забезпечити людям довге та щасливе життя?

Люди у цьому безсилі
Деяким керівникам дійсно вдалося чогось досягнути. Але термін правління людей обмежена. А хто прийде їм на зміну? Хто знає, чи продовжить наступник добрі почини чи все знищить.
Іноді зміна керівників відбувається шляхом насильств. Здібні правителі позбавлялися життя, виконуючи свої обов'язки. Президент Сполучених Штатів Авраам Лінкольн, заслуги якого високо оцінені, одного разу сказав своїм слухачам: “Мене обрали, аби я міг короткий час виконувати важливі зобов'язання, і зараз ви є свідками того, як я отримаю владу, яку незабаром втрачу”. Термін його правління дійсно виявився коротким. Не дивлячись на все, що він зробив, та на його бажання зробити для людей ще більше, президент Лінкольн займав посаду голови держави тільки 4 роки. На початку другого президентського терміну він був убитим людиною, який бажав зміни керівництва.
Навіть найкращі людські правителі не можуть бути впевненими у своєму майбутньому. Тому чи варто довіряти їм своє майбутнє?
Прийняти пораду не покладатися на людських правителів, можливо, непросто. Але ніде не сказано, що в Українців ніколи не буде доброго, справедливого уряду та керівника, що керуватиме по правді.

Гідний керівник
Які ж якості необхідні доброму правителю аби вселити довіру до нього серед громадян? Ось декілька рис, що мають бути притаманні керівнику народа.
Правителя ні в чому неможливо було би дорікнути. Він завжди повинен поводитись чесно і справедливо, аби в певні моменти без остраху стати перед своїми ворогами і довести свою правоту. Аби його патріотичне бачення спонукало щирих людей стати його послідовниками.
Правитель повинен бути самовіддано відданий Україні. Він повинен бути рішуче налаштованим виконати довірену йому Україною справу, щоб ніхто не зміг би зупинити його, навіть під тиском фізичної розправи. Ні втома, ні голод не повинні зупиняти його. Навіть тоді коли його полишать друзі він не відмовився би від наміченої цілі.
Правитель має щиросердечно співчувати Українцям. Піклуватися про здоров'я нації та з надміром забезпечувати народ доброякісною дешевою їжею. Керівник має підбадьорювати членів уряду які виконуючи грандіозну роботу іноді можуть і помилитися.
Правитель завжди має бути готовим до праці. Правитель ніколи не повинен боятися забруднити ноги відвідуючи не тільки палаци України, але й стежки найвіддалених сіл. Іноді керівник зобов'язаний відмовитись від наміченого відпочинку заради зустрічі з народом, мітингуючими. Керівник має подавати Українцям приклад працелюбності.
Якщо правитель виконає доручену йому народом справу, чи не отримає він від вдячних громадян у нагороду віковічну славу? І хто би не захотів жити при такому керівнику?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Словник маловживаних слів

Бабин (Кельменецький район) - Словник Бабинської говірки